Liikunnalla paremmat unet

Liikunta on terveellistä eikä sitä sovi väheksyä koskaan. Liikunta on kuitenkin asia, jota ei haluaisi suorittaa väsyneenä ja unisena.  

Sohvalle ei kannata jäädä siltikään. Kun kehosi on liikkeessä, ihminen voi paremmin, mutta se tarkoittaa myös sitä, että liikunnan jälkeen unen laadusta tulee parempi. Ja kun nukut paremmin, saat enemmän energiaa – joka taas auttaa liikkumiseen. Kun saat hyviä neuvoja nukkumiseen artikkelimme avulla, saat myös enemmän virtaa liikkumiseen. 

Liikunta voi voittaa lääkkeet  

Eri tutkimuksissa on huomattu, että liikunta on terveydelle yhtä hyvää tai parempaa kuin reseptilääkkeet. Ja jos voit välttää reseptilääkkeitä ja korvata sen liikunnalla, on se aina win – win -tilanne. Myös rahallisesti. 

Kun liikut ulkona, saat samalla luonnonvaloa, joka puolestaan saa kehollesi järkevän uni-valve-syklin. Se kertoo esimerkiksi milloin pitää ruveta rauhoittumaan ja valmistautumaan petipuuhiin. Jos ulos ei ole mahdollista mennä, ei se ole silti tekosyy jättää liikuntaa pois. Sisäliikuntakin vaikuttaa uneen ratkaisevasti. 

Stressi ja ahdistus ovat unen pahimpia vihamiehiä, sillä useinkaan ei saa unta jos päässä pyörivät ikävät työ-tai raha-asiat. Liikunta kuitenkin rentouttaa ja vie ajatuksia pois ikävistä aiheista. Liikunnassa vapautuu hyvän olon kemikaaleja, jotka ovat erinomaisia stressin poistajia. 

Mitä enemmän olet aktiivinen liikunnassa, sitä enemmän keho kehottaa sinua nukkumaan ajoissa. Unenhalu lisääntyy aktiivisilla ihmisillä. Tämä ei tarkoita sitä, että jokaisella liikuntakerralla pitäisi olla äärirajoilla. Liikkeen saaminen on tärkeintä ja siihen sisältyvät myös kotityöt ja lyhyet kävelylenkit.   

Yöliikkuminen on aivan jees

Yöllä liikkumista on pidetty aiemmin huonona ideana unen saamista ajatellen. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että se ei ole huono idea. Jos ei ole muuta mahdollisuutta kuin liikkua yöllä, kannattaa sitä harrastaa, kunhan ei myöskään tuolloin revittele aivan kaikkea itsestään. Kevyt liikunta on parasta yöllisille liikkujille.  

Illalla voikin esimerkiksi kävellä, pyöräillä tai harrastaa vaikkapa pilatesta. Jos haluat intensiivisiä treenejä, harjoita niitä aamulla tai aivan iltapäivän alkuvaiheessa. Treenisi pitäisi olla lopuillaan joka tapauksessa noin tunti ennen kuin menet nukkumaan.  

Päiväkirjan kirjoittaminen liikunnasta ja unesta saa sinut pysymään kartalla siitä, mikä vaikuttaa uneen eri tavalla. Kun olet kirjoittanut jonkin aikaa siitä, mitä olet päivällä tehnyt liikunnan suhteen ja kuinka olet seuraavana yönä nukkunut, kertoo oivallisesti siitä mitkä liikuntaharjoitteet tekevät unestasi parempaa. 

Liikunnasta rutiinia

Liikunta voi olla vaikea aluksi aloittaa, mutta kun siitä tulee tapa ja rutiini, on sen harjoittaminen sen jälkeen huomattavasti helppoa. Sinun tulee kuitenkin määritellä itsellesi sopiva aika, jolloin harrastat liikuntaa. Ajasta ei tulisi juuri poiketa. Jos liikuntaa siirtää, voi käydä myös niin että se jää helposti pois. Parasta on jos pystyt tekemään puolen tunnin verran liikuntaa päivittäin ja viitenä päivänä viikossa. Voit myös jakaa puolen tunnin eri osiin, esimerkiksi kahteen 15 minuutin pätkään.  

Voit nukkua paremmin jo ensimmäisen liikuntakertasi jälkeen, mutta ei kannata hätääntyä jos näin ei käy. Muutaman päivän päästä unesi on varmasti jo parempi. Jos jostain syystä sittenkään ei ole parempaa unta, mieti voitko tehdä jotain seuraavista asioista: kofeiinin välttäminen, kevyen päivällisen syöminen ja alkoholin välttäminen (ennen nukkumista). 

Jos liikunta ja edellä mainitut ohjeet eivät auta, voi olla joskus parempi ottaa yhteyttä lääkäriin. Unihäiriöt ovat melko yleisiä ja lääkäri voi löytää syyn tälle. Sen taustalla voi olla myös ahdistuneisuutta, josta tulee myös lääkärin kanssa keskustella. 

Useimmiten kuitenkin liikunta auttaa välittömästi hyvään uneen. Liiku ja nuku paremmin!