Sisusta kotikuntosalisi

Kotikuntosalit ovat nousemassa suosioon, varsinkin kun parin viime vuoden aikana monet kuntosalit ovat olleet kiinni, mutta silti on ollut tarve päästä treenaamaan. 

Kotikuntosalit ovat hyviä vaihtoehtoja kuukausimaksullisille vastineilleen, mutta monelta voi innostus loppua, jos kotona oleva treenauspaikka ei ole miellyttävä myös visuaalisessa mielessä. Toiminnallisuus on monella kohdallaan, mutta esteettisyys on tärkeää sekin – siksi tarjolla on nyt hyviä sisustusvinkkejä nimenomaan kotikuntosaliisi.

Tilan tulee olla kutsuva 

Kotikuntosalin sisustaminen tulee hoitaa niin, että siitä tulee kutsuva paikka. Näin voit varmistaa, että haluat treenata siellä säännöllisesti. Sitä ei kannata tehdä varaston ja rojujen keskelle. Visuaalisesti houkutteleva ja toimiva sali tekee treenaamisesta paljon miellyttävämpää, mutta sinne voidaan lisätä myös hyvinvointielementtejä. 

Tila on tärkeä kotikuntosalille. Jos talossasi ei ole sopivaa tilaa, kannattaa miettiä voisitko valjastaa mahdollisesta piharakennuksesta sopivan salin sille. Piharakennuksessa voit myös nauttia rauhasta.  

Myös koko on tärkeä, mutta se ei tarkoita sitä, että aina pitäisi olla mahdollisimman suuri tila salillesi. Sen koko riippuu siitä, mitä haluat sisällyttää kotikuntosaliisi. Jos esimerkiksi haluat oman henkilökohtaisen joogastudion, ei siihen tarvita suurikokoista tilaa tai huonetta. Pieni huone tai pieni tila voi olla aivan tarpeeksi. Kun laitat peilejä seinille, tuntuu pienikin tila suuremmmalta. Jos näin halutaan.  

Jos kotikuntosaliin tarvitaan kunnon varustus juoksumattoineen ja muine tilaa vievine laitteineen, tarvitaan tässä tapauksessa hyväkokoinen tila myös korkeudeltaan. Tilan tulee tuolloin olla sellainen, että siellä on hyvä rentoutua. Ahdas tila ei sellaiseen sovellu. 

Jos tilaa riittää, voit miettiä eri osiin huonetta eri funktiot. Jossakin nurkassa voi olla cardioharjoittelulle oma piste ja toisessa taas painoille. Tilan määrääkin itse asiassa se, mitä haluat siellä tehdä. Joka tapauksessa tilaa tulee olla laitteiden välillä. Muista myös tila venyttelylle, joka on mukava tehdä samassa tilassa missä treenaa, ettei tarvitse mennä muun perheen luokse hikisenä vääntelehtimään.  

Monitoimikuntosalit ovat monipuolisimpia

Monitoimikuntosalit vievät eniten tilaa, mutta jos tilaa löytyy, ovat ne parhaimpia vaihtoehtoja muutenkin. Tällaiseen mahtuvat niin kuntopyörät kuin soutulaitteetkin. Oletko ajatellut hankkivasi personal trainer -palveluja etänä? Tässä tapauksessa kannattaa miettiä TV:n tai tietokoneen näytön asentamista seinälle, jota kautta voit seurata personal trainerin ohjeita. Tarvitset toki myös sopivat kaapelit puhelimen, tabletin tai tietokoneen yhdistämiseen näyttöön. Muista myös Chromecast ja Miracast -laitteet, joiden avulla voit siirtää puhelimen näytön langattomasti televisioon. 

Valoa treenikansalle

Valaistus on hyvin tärkeää myös kotikuntosalilla. Jos sali on tarkoitettu joogalle, kannattaa käyttää vähän hämärämpää, pehmeää ja tunnelmallista valaistustusta. Monitoimikuntosalilla taas kunnollinen valaistus on tärkeää myös turvallisuuden kannalta. 

LED-valot ja valonauhat antavat runsaasti mahdollisuuksia tunnelmavalaistukseen, sillä niitä voi sijoitella kattoon ja seinille haluamallaan tavalla. Lisäksi on tärkeää jos tilassa on luonnonvaloa. Toki jos kuntosali sijaitsee kellarissa, voi sen saanti olla vaikeaa. Muussa tapauksessa ei kannata vähätellä sen vaikutusta. 

Jos sinulla on mahdollisuus saada luonnonvaloa kuntosaliisi, ota huomioon myös se että olisi hyvä jos pystyt avaamaan ikkunankin välillä, jotta ilmanvaihto pysyy hanskassa. Ikkunan avaamisen ohella voi olla järkevää hankkia poistoilmanpuhallin, jonka ansiosta tila ei höyrysty niin herkästi.  

Sisustuksessa on myös tärkeää, että värit ja akustiikka on kohdallaan. Ei ole siis kyse vain laitteista, vaan hyvän kuntosalin tekee myös valaistus, ilmapiiri, värit ja musiikki. Kotikuntosalia sisustaessasi tulisi huolehtia siitä, että se on sekä energisoiva, rauhoittava ja treenaamiseen motivoiva. Voit halutessasi sisustaa tilaa taideteoksilla tai valokuvilla, jotka liittyvät jotenkin kuntoiluun, treenaamiseen tai terveyteen. Myös henkiseen terveyteen.