Yllättävät tilanteet ja nopeat lainat

nopea laina autosi korjattavaksi

Useimmille meistä tulee tilanne eteen, jossa ollaan epätoivoisesti nopean rahan tarpeessa.

Joudut viemään autosi korjattavaksi ennen kuin voit mennä töihin, koska se on hajonnut, tai olet ehkä hiljattain saanut odottamattoman maksun, jota et pysty maksamaan millään eräpäivään mennessä. 

Aina ei välttämättä pysty järjestelemään rahojaan niin, että sinulla on hätävaraa odottamattomien menojen varalle. Nopea laina ts. hätälaina voi olla ainoa käytettävissä oleva vaihtoehto, jolla voi estää vielä pahemman ongelman, kun kriisejä syntyy silloin, kun niitä vähiten odottaa. Hätälaina on usein mahdollisuus, mutta se voi olla myös uhka. Oli syy mikä tahansa, järkevän hätälainan saaminen on mahdollista, kun tekee vähän esitutkimusta.

Hätälaina voi tulla tarpeeseen

Hätälaina ja nopea laina on siis yksi vaihtoehto niille, joilla ei ole riittävästi varoja pahan päivän varalle. Suurten, odottamattomien menojen sattuessa tämä rahoitusvaihtoehto maksaa nopeasti kulusi pois. Hätälainoja on useita erilaisia, mutta kannattaa muistaa että monilla niistä on kohtuuttomat korot ja kustannukset.

On hyvä säästää rahaa “pahan päivän rahastoon” ennen kuin sitä tarvitaan, jos se on mahdollista. Et välttämättä voi tehdä kuitenkaan juuri mitään heti, jos olet pulassa ja sinulla ei ole jemmassa rahaa. Joitakin mahdollisia skenaarioita:

  • Auto-ongelmat – auton rikkoutuminen tms. estää pääsemästä töihin 
  • Yleishyödylliset palvelut, kuten kaasu, sähkö ja vesi, saatetaan katkaista.
  • Et saa palkkaa suunnitellusti, koska palkanmaksussasi (esimerkiksi taloushallinnon järjestelmät) on jokin suurempi ongelma.

Vertaile ja kilpailuta

Oikean lainan valitseminen voi kuitenkin olla vaikeaa, kun otetaan huomioon tarjolla olevien lainavaihtoehtojen laaja kirjo. Tässä vaiheessa kannattaa ottaa verkossa sijaitsevat lainakilpailutussivustot käyttöön. Niistä Swiftbanker on paras esimerkki: www.swiftbanker.fi. Tämän sivuston avulla löydät erilaisiin tarpeisiin juuri sopivia lainoja useilta eri rahoituslaitoksilta. 

Vaikka luottotietosi eivät olisikaan parhaalla mahdollisella tolalla, voit saada henkilökohtaisen lainan, jolla voit tallettaa rahaa pankkitilillesi muutamassa päivässä tai jopa vuorokaudessa, jos odottamaton tapahtuma, kuten suuri lääkärilasku tai jokin kiireellinen perheongelma yllättää sinut.

Hätälaina on nimensä mukaisesti tarkoitettu kuluihin, joita ei voida lykätä tai siirtää myöhempään ajankohtaan. Tällainen nopea laina voi olla ainoa vaihtoehtosi, jos sinulla ei ole riittävästi hätävaroja kattamaan vajetta tai jos sinulla ei ole lainkaan säästöjä. Valinta siitä, otatko hätälainaa, on täysin sinun päätettävissäsi. Kun punnitset tätä valintaa, pidä seuraavat asiat mielessä:

Lisää vaihtoehtoja hätälainoille

Ennen hakemuksen jättämistä tarvitaan jonkin verran suunnittelua ja pohdintaa sekä hieman kyseenalaistamistakin. Näin voit saada lisävarmuutta siitä, että ottamasi laina varmasti hyödyttää sinua lähitulevaisuudessa vaarantamatta talouttasi pitkällä aikavälillä. Kysy ensin itseltäsi, tarvitsetko lainaa ylipäätään.  Kysy myös näitä kysymyksiä itseltäsi: 

  • Onko yllättävien menojen kulujen maksu todella niin kiireellistä? Pohdi toisin sanoen sitä, onko tilanne niin kiireellinen, ettet voi odottaa menojen maksamista, kunnes olet säästänyt tarpeeksi rahaa.
  • Ovatko menot oikeasti niin tärkeitä?  Esimerkiksi tavaratalon joulumyynti voi olla ajankohtainen tapahtuma, mutta alennettujen joulutarvikkeiden ostaminen ei luultavasti ole niin välttämätöntä, että hätälainan ottaminen olisi perusteltua.

Voi olla myös yksinkertaisempia ja edullisempia vaihtoehtoja saada tarvitsemasi rahat. Jos voit käyttää luottokorttia hätätilanteessa syntyvien kulujen kattamiseen, se on todennäköisesti nopeampaa kuin hätälainan hakeminen. Onko sinulla mahdollisuus ansaita rahat töillä? Harkitse sivutoimista työtä tai etsi kotoa myytäviä tavaroita. 

Toinen vaihtoehto voi olla se, että kysyt velkojalta, olipa se sitten lääkärin vastaanotto, autokorjaamo tai vuokranantaja, voisitko maksaa kulut osamaksusuunnitelman avulla. Näin voit saada tarvitsemasi ajan lisärahoituksen hankkimiseen. Voit ehkä lainata rahaa luotettavilta perheenjäseniltä tai tuttavilta, joilla on enemmän sukanvarressa kuin sinulla. Tarjoa heille tarvittaessa takaisinmaksua korkoineen. Jotta suhteenne ei tuhoutuisi, kerro selkeästi, miten rahat maksetaan takaisin.

Kun kaikki muut pikavippejä koskevat keinot on tutkittu, voi olla aika harkita henkilökohtaisen nopean lainan ottamista. On erittäin tärkeää tehdä ennakkotutkimus varmistaaksesi, että olet tyytyväinen lainan ehtoihin.