Valaistussuunnittelun perusjuttuja omaan kotiisi

kattovalaisin

Oletko rakennuttamassa tai rakentamassa itse uutta kotia? Yksi monista asioista, jotka voivat tulla pienoisena yllätyksenä monelle, on valaistussuunnittelu ja sen tärkeys. Parhaat tulokset saavutetaan tekemällä yksityiskohtaisia valaistuslaskelmia “nyrkkisääntöjen” sijaan.   Valaistusjärjestelmä on erityinen hankinta, sillä siihen myös taiteelliset elementit. On tärkeää nähdä, mutta tunnelma on sekin tärkeä.  ,

Valaistussuunnittelu on itse asiassa yksi sisustuksen tärkeimmistä osa-alueista. Ilmapiirin ohella se tuo elävyyttä heijastamalla erilaisia värejä, kuvioita ja muita elementtejä. Tällaisia asioita ei useinkaan mietitä, kun valaistussuunnittelua ollaan tekemässä. 

Hyvä valaistussuunnittelu tulisi merkitä seuraavia asioita kodissasi:

  • Sen tulisi näyttää hyvältä
  • Tuottaa hyviä ja tunnelmaan sopivia värejä
  • Saavuttaa kunkin tilan haluttu tunnelma.
  • Sen tulisi tarjota oikea määrä valoa joka paikkaan
  • Olla ympäristövastuullinen.
  • Vastata arkkitehtuurin ja sisustuksen suunnittelua
  • Valoja pitäisi pystyä ohjaamaan

Eri huoneet vaativat erilaisen määrän valoa

Huoneessa käytettävän valon määrä riippuu sen käyttötarkoituksesta. Esimerkiksi keittiö ja   pesuhuoneet vaativat enemmän valaistusta kuin vaikkapa makuuhuoneet, vaatehuoneet, ja käytävät. Huoneeseen tarvittava valo on riippuvainen myös siitä, kuinka paljon luonnonvaloa huoneeseen tulee. Haluttu tunnelma määrittelee toki myös valon määrää, mutta myös sen lämpötilaa.

Yleisvalaistuksen on jakauduttava tehokkaasti koko huoneeseen. Siinä ei saa siis jäädä täysin varjoisia tai pimeitä alueita, vaan valoa tulee riittää joka nurkkaan. Luonnollinen valo tulee huoneeseen ikkunalasien kautta. Keinotekoista yleisvalaistusta varten olevia valaisimia on runsaasti erilaisia, joita voit vaikka löytää osoitteesta https://www.nettilamppu.fi/

Upotettavat valaisimet, riippuvalaisimet ja seinävalaisimet tai vaikkapa lattialle asetettavat valaisimet ovat niitä, joilla tehdään keinotekoista yleisvalaistusta.

Valoteho mitataan lumeneissa

Lampun valoteho mitataan lumeneina, mutta on totta että lampun kirkkauden kuvaamiseen käytetään usein wattia. Hehkulampuissa tämä käytäntö toimi paremmin, koska tuotetun lumenin ja kulutetun watin välillä oli suora yhteys. Nyt lumenit voivat olla samoja 

60 watin hehkulampussa, 15 watin loistelampussa ja 9 watin LED-lampussa. Siksi moni luulee että LED-valot antavat vähemmän tehoa, mutta tämä johtuu mainitusta tavasta, joka juontuu aikaan jolloin ei ollut muita kuin hehkulamppuja.

Lumenit ovat kuitenkin hyödyllisiä, kun kuvataan lamppujen tehoa. Todellisissa valaistussuunnitelmissa valaistuksen voimakkuus voi vaihdella valaisimien etäisyyksien ja niiden valonsäteen muodon vuoksi. Pienet vaihtelut eivät haittaa mitään, paitsi silloin jos jotkin alueet ovat liian pimeitä tai vastaavasti liian kirkkaita. Valaistusvoimakkuus määräytyy myös huoneen ominaisuuksien mukaan. Näitä ominaisuuksia voivat olla katon korkeus tai pintojen värit. 

Valonsäteen muoto ja tehokkuus otettava huomioon

Valonsäteen muoto on elementti, jonka ammattimaiset valaistussuunnittelijat ottavat suunnitelmaa tehdessään huomioon. Valonheittimien valoteho on kapea ja alaspäin suuntautuva säde. Toiset lamput puolestaan levittävät valotehoaan laajalle alueelle, jotta valaistuksesta tulisi mahdollisimman tasainen.  

Valaistuksen väritehokkuutta voidaan kuvata kahdella mittarilla. Toinen mittareista käsittäää itse valonlähteen ja toinen mittari puolestaan kohteita, joita se valaisee. Moni ei muistakaan tai tiedä, että esineet hehkuvat omalla ominaisvärillä, joka riippuu myös lämpötilasta. Fysiikassa tällaista tapahtumaa kuvataan mustaksi kappaleeksi. Se on esine, joka säteilee valoa vain silloin kun sitä kuumentaa. 

Kun lamput korvaa LED-valoilla, voidaan usein vähentää kustannuksia valaisussa jopa  30-90 prosenttia riippuen siitä, mitkä lampputyypit korvataan. Ilmastoiduissa tiloissa esimerkiksi ledien pienempi lämmöntuotto voi vaikuttaa pieniin säästöihin jäähdytyksessä, koska sitä ei tarvita niin paljoa. Mutta vaikka moni ajattelee, että valaisun voi vain päivittää vaihtamalla vanhat lamput LED-valoihin, ei silloinkaan kannata unohtaa valaisun suunnittelua. Totta kai energiansäästö on tärkeää, mutta laatu ja tunnelma ei saisi sen verukkeella kärsiä.